Minden jog fenntartva: Osika Szandra és Jeroskovics Péter családi gazdálkodók   Tállya, 2013       Készítette: Kiss Sándor   www.visualcenter.hu


LETÖLTHETÖ DOKUMENTUMOK: Kattintson a letöltéshez

Tállya település a híres tokaj-hegyaljai borvidéken fekszik, 2000 fős település. Nevét francia nyelvű bevándorlóktól kapta amely a taille" (vágás, irtás) szóból ered.

A gazdag történelmi múlt ellenére a település a szőlőültetvények számára kedvező adottságokkal rendelkező területeknek köszönheti fennmaradását illetve fejlődését.

Középkori vára a XIII.században épült a Tokaj–Tállya–Boldogkő–Gönc–Kassa kereskedelmi útvonal biztosítása miatt. Romjait a XVI. Században építkezésekhez használták fel.

1562-ben a tridenti zsinaton IV. Pius pápa a következők szerint emlékezett meg: "Summum Pontificem talia vina decent!", ami annyit jelent, hogy "Őszentségének ilyen (tállyai) bor dukál!”

A XVII-XVIII században a település hosszú ideig Rákóczi-birtok volt. Ezt példázza a falu központjában található Rákóczi kúria. Itt kezdte el Károly Gáspár a Szent Biblia fordítását.
1802-ben a tállyai evangélikus templomban keresztelték meg Kossuth Lajost. Lavotta János a híres zeneszerző, hegedűművész vándoréveiben mindig Tállyára tért vissza. 1820. augusztus 11-én a katolikus temetőben temették el.
 

tallyakep